zaterdag 21 maart 2009

Open samenleving

(Ook verschenen in Livre)

Al sinds het prille begin gebruik ik open source software. Omdat ik niet wens te betalen voor iets dat ik ook/beter gratis kan krijgen, maar zeker ook omdat het technische aspect van het ontwikkelmodel en filosofische aspect van de vrijheid me aanspreken.

Ik heb er dan ook nooit aan getwijfeld dat open source software een blijvertje was. Om te beginnen, omdat het achteraf gezien al sinds het begin van de automatisering een rol had gespeeld en bovendien omdat het gedistribueerde karakter van de open source gemeenschap het bijna onuitroeibaar maakt. Waar softwaregiganten concurrende bedrijven buiten spel kunnen zetten door ze domweg op te kopen of dood te procederen, is de open source gemeenschap ongrijpbaar. Maar het allerbelangrijkste argument om in het succes van open source te blijven geloven was de constante groei die je vanaf het begin kon zien en die tot de dag van vandaag doorzet.

Dus heeft het mij nooit verbaasd dat open source software nog steeds leeft en nog steeds met de dag beter wordt. Waar ik wel vol verwondering naar heb zitten kijken is de maatschappelijke impact van deze ontwikkelingen:
  • Het woord "communities" verwijst niet langer uitsluitend naar groepen ontwikkelaars rond een open source toepassing. Tegenwoordig is er een community voor iedereen, getuige het enorme succes van bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een community voor.
  • Op het NOiV jaarcongres 2009 merkte Tristan Nitot van Mozilla Europe op dat in een wereld die open in verbinding is, open standaarden samenwerking en innovatie mogelijk maken. De manier van samenwerking in open source projecten wordt nu echter ook buiten het softwarewerldje toegepast. Denk aan open content, open innovatie en open besluitvorming.
  • De nerd is populair geworden. Nerds hebben zelfs hun eigen events. Gadgets zijn niet meer voor pukkelige techneuten, maar een gangbaar onderwerp op verjaardagsfeestjes. Sterker nog: zonder iPod en iPhone doe je eigenlijk niet meer mee.
En de laatste tijd is de duurzame trend aan deze mix toegevoegd. Hiermee kunnen de, voornamelijk web-based, ontwikkelingen meeliften op een breder wordenden sociale beweging. Op het NOiV jaarcongres 2009 ging Aad Koppenhol van Sun Microsystems Nederland zelfs zo ver om te stellen dat openheid en standaardisatie onderdeel uitmaken van het nieuwe, duurzame economische systeem waar we naar toe gaan nu ons huidige economische systeem failliet is.

In zo'n systeem is de consument producent geworden en de burger bestuurder. De burgers willen een transparante overheid, waarvan ze begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan en waarop ze meer invloed kunnen uitoefenen dan alleen via het stemhokje. Die wens was er natuurlijk altijd al, maar nu is er de technologie die dat mogelijk maakt en biedt open source softwareontwikkeling een referentie die heeft aangetoond dat het werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten