vrijdag 6 maart 2009

Open Source Software praktijkvoorbeelden

Tijdens het NOiV jaarcongres 2009 is een groot aantal praktijkvoorbeelden van de invoering van open standaarden en open source software de revu gepasseerd. Een paar wil ik er hier uit lichten:
  • Eén van de hoofdsprekers van een systeemarchitect was de Franse gendarmerie, waar 70.000 werkplekken zijn gemigreerd naar open source software. Deze actie maakte onderdeel uit van een complete herinrichting van hun ICT op basis van centralisatie en open standaarden (invoering van open source software was daarvan een gevolg). Door deze herinrichting hebben ze 70% op hun kosten bespaard, waarbij de kwaliteit gelijk is gebleven of zelfs verbeterd is.
  • Bij de Europese aanbesteding voor een nieuw CMS door de Gemeente Groningen was OSS niet vereist (wel gewenst). Na objectieve beoordeling bleken alle paketten uit de top 4 uit OSS te bestaan. Waar OSS een eerlijke kans krijgt, is 'positieve discriminatie' dus helemaal niet nodig, maar wint OSS gewoon op eigen kracht. En zo moet het ook: dat de beste moge winnen.
  • Veel organisaties zijn bang voor OSS, omdat ze 'as is', zonder garantie, worden geleverd. Contracten met leveranciers van gesloten software zijn echter vrijwel altijd 'best effort' afspraken, waarin de leveranciers beloven hun best te doen, maar verder alle verantwoordelijkheid van de hand wijzen. Als je als gebruiker van hun software tegen een probleem aanloopt is de beste reactie waar je op mag hopen dat het probleem 'in een volgende release' wordt opgelost. Sommige klanten beëindigen zelfs hun onderhoudscontracten, omdat ze vinden dat ze geen waar voor hun geld krijgen. Het vrijgekomen budget gebruiken ze vervolgens om de migratie naar OSOSS mogelijk te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten