woensdag 11 maart 2009

'Praktijkervaring'

Gisteravond veegde ik het water van ons tijdelijke terras af. Het had hard geregend en er lagen dus flinke plassen. Omdat het een tijdelijk terras was hebben we er namelijk geen zand onder gestort en hebben we ook weinig aandacht besteed aan de afwatering en aan het egaal maken van de ondergrond.

Daar bespaarden we tijd en kosten me, en dat leek op dat moment een goed idee. Maar nu moeten we dus na elke bui de plassen in de vijver vegen. Dat kost op zich weinig tijd, maar loopt na een paar maanden behoorlijk op.

Maar gaat dat in de ICT ook niet vaak zo? Hoe vaak worden er geen systemen onder druk van tijd en geld maar een beetje halfslachtig neergezet? Te vaak naar mijn gevoel. Vandaar de bekende spreuk "Er is nooit tijd/geld om het goed te doen, maar altijd om het over te doen".

Vandaar het 80/80-probleem: 80% van het IT-budget wordt besteed aan het onderhoud van bestaande systemen en 80% van de storingen worden veroorzaakt door menselijke fouten.

Wat zou er gebeuren als we onze systemen zo ontwierpen dat onderhoud moeiteloos wordt en menselijke fouten worden uitgesloten. Een utopie, ik weet het, maar vaak worden systemen ontworpen zonder ook maar aan deze aspecten te denken. Vaak gaat tijd/geld/aandacht op aan functionaliteit en blijft er weinig over voor onderhoudbaarheid, beheerbaarheid, en al die andere -heden en -teiten.

Dat lijkt op dat moment verstandig, of misschien zelfs noodzakelijk en onvermijdbaar, maar uiteindelijk sta je na elke bui je straatje schoon te vegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten