maandag 2 maart 2009

Wat maakt Twitter Twitter

Wat maakt Twitter Twitter? Wat maakt het anders en nieuw?

Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Twitter is een typisch geval van een slimme hercombinatie van bestaande technieken.

Twitter is openbaar zoals nieuwsgroepen, in de zin dat iedereen met iedereen mee kan lezen. Dit maakt Twitter geschikt om nieuwe contacten te leggen, maar het zorgt ook voor een hoge ruis/signaal-ratio.

Twitter is beknopt zoals SMS, in de zin dat berichtjes niet langer mogen zijn dan 140 karakters. Dit maakt Twitter bondig, maar ook oppervlakkig. De diepgang kan echter eenvoudig worden vergroot door links of plaatjes toe te voegen. Hierdoor wordt Twitteren een soort koppensnellen.

Twitter is zowel synchroon zoals MSN als asynchroon als email. De persoon die je probeert te bereiken hoeft niet online te zijn om een Tweet te kunnen ontvangen, maar als hij wel online is kan hij snel reageren. Dit maakt Twitter flexibel.

Twitter is viraal als een kettingbrief, omdat het heel eenvoudig is om berichtjes door te sturen. Dit maakt Twitter tot het ideale netwerkmedium.

Twitter is vluchtig in de zin dat berichtjes voorbij flitsen en dan meteen weer weg zijn. Je kunt oudere berichten wel terugzoeken, maar voor je daar aan toe bent, komt alweer een nieuw bericht binnen. Dit maakt Twitter actueel.

Oude wijn in nieuwe zakken, of briljant in zijn eenvoud? Zegt u het maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten