vrijdag 19 juni 2009

5 redenen om voor open source software te kiezen

Waarom gebruik ik open source software? (En dan bedoel ik niet hier een daar een tooltje, maar een compleet systeem, in mijn geval Ubuntu.)

Daar zijn vele goede redenen voor. Hieronder geef ik vijf goede redenen voor de gemiddelde thuisgebruiker:

1. Het kan

Er is geen enkele reden meer om het niet te doen. Al je dagelijkse computergebruik wordt prima ondersteund door open source software. Soms zijn open source toepassingen een beetje beter dan gesloten software, soms een beetje minder, maar door de bank genomen zullen er weinig thuisgebruikers zijn die niet prima in hun behoefte kunnen voorzien met open source software.

Je moet wel even de stap nemen om het besturingssysteem dat je computerleverancier ongevraagd op je computer heeft geplaatst te vervangen door een besturingssysteem dat je eigenlijk wilt. Maar daarna is het vinden en installeren van al je favoriete toepassingen een fluitje van een cent. Eenvoudiger zelfs dan met gesloten software, want alle toepassingen zijn al voor je onder één paraplu samengebracht en georganiseerd. Geen leveranciers meer die proberen je systeem over te nemen of niet willen dat je software van de concurrent gebruikt. Wat een gemak!

2. Het mag

Open source software is 100% legaal.

Dus je hoeft je niet meer schuldig te voelen dat je stiekum een illegale versie van Windows 7, Paintshop of Microsoft Office hebt gedownload, maar je kunt frank en vrij verkondigen dat je Ubuntu, GIMP en OpenOffice gebruikt.

3. Het is leuk

Open Source Software kan je helemaal naar je eigen smaak samenstellen en inrichten.

Geen irritante popups dat de leverancier van de software geen overeenkomst met Microsoft heeft gesloten en dus misschien niet te vertrouwen is. In plaats daarvan krijg je software die door medegebruikers is getest om te kijken of het naar behoren werkt.

Geen software die stiekum je gegevens doorsluist, of je ongewenst van reclame voorziet. Want open source software kan op dat soort misstanden worden gecontroleerd en heeft dat daarom dus niet.

In plaats daarvan krijg je een ruime keuze aan mogelijkheden. En jij bent degene die kiest. Wil je Thunderbird, Evolution of Mutt gebruiken om je email te lezen? Je zegt het maar. En vind je al dat kiezen maar lastig? Ook al geen probleem: dan heeft Ubuntu zijn eigen voorkeuren die standaard worden geïnstalleerd.

En dan kan je de look & feel nog helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Vind je de Mac geweldig mooi? Geen probleem. Wil je een functionaliteit in Firefox die er standaard niet inzit? Waarschijnlijk is er een addon voor.

4. Het is goed

Open source software is niet alleen legaal, het is zelfs goed. Je steunt er een goed doel mee: het vrijmaken van computergebruik.

De softwarewereld wordt teveel gedomineerd door een paar grote spelers, waarvan Microsoft voor de thuisgebruiker het bekendst is. Monopolies zijn schadelijk voor de consument: ze beperken keuzevrijheid en ze remmen innovatie. Door te kiezen voor open source software help je een alternatief in stand te houden.

5. Het is cool

Of vet, of gaaf, afhankelijk van de laatste trends in het woordgebruik en de mate waarin je je daar iets van aan trekt.

Door open source software te gebruiken onderscheid je je van de meute. Omdat je open source software helemaal naar eigen wens kan inrichten, wordt je computer individueel, van jou, eigen. Dat geeft leuke, verbaasde reacties: goh, kan dat ook?

Ja, maar...

... zijn er dan geen nadelen? Natuurlijk wel.

Ten eerste moet je de stap nemen om zelf een besturingssysteem te installeren. Ik heb eerder al aangegeven welke mogelijkheden er zijn om die stap minder eng te maken.

Daarnaast is er wel erg veel keuze. Dat maakt het kiezen soms moeilijk. Zoals gezegd heeft Ubuntu, net als alle andere distributies, daarom alvast een voorkeur voor je geselecteerd. Hierdoor kan je ook zonder te kiezen direct aan de slag. Je hebt dus zelfs de vrijheid om niet te kiezen.

Voor heel specifieke toepassingen zijn geen goede open source alternatieven. Zo heb ik nog geen prettige vervanging gevonden voor Visio. Dia doet wel wat, en met BOUML kan ik UML modelleren, maar het is net niet je dat. Zo zijn er ook mensen die GIMP geen volwaardige vervanging vinden voor Photoshop. Maar voor de meeste gebruikers (zeker degenen die vooral Internetten) is dit allemaal niet relevant.

En dan zijn er de drivers: Lang niet alle hardwareleveranciers leveren drivers voor Linux of de gegevens die nodig zijn om zulke drivers te maken. Daarom blijft het voor sommige apparaten moeizaam om ze op een Linux-systeem aan te sluiten. Toetsenborden en muizen zijn geen enkel probleem, maar webcams en printers worden al moeilijker. Dit is volgens mij het belangrijkste obstakel voor mensen die willen overstappen.

Tenslotte is er de compatibiliteit tussen bestandsformaten (maar ook tussen toepassingen die hetzelfde bestandsformaat gebruiken). Het lezen van documenten die Microsoft Office zijn gemaakt is geen probleem meer, al gaat er nog wel eens iets mis met de layout. Maar als je zelf in OpenOffice werkt en je werkt aan een document samen met iemand die Microsoft Office gebruikt, dan wordt het al lastiger, omdat je het document dan verschillende keren heen-en-weer converteerd. En met minder algemene bestandsformaten (voor mij is dat bijvoorbeeld Microsoft Project) wordt het al snel lastiger. Voor degenen die hun PC vooral gebruiken om te Internetten is dit echter nauwelijks een probleem en PDF is voor het uitwisselen van bestanden die niet bewerkt hoeven te worden natuurlijk een prima oplossing.

Conclusie

Voor mij wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. En ik denk dat de Internettende thuisgebruiker nauwelijks hinder zal ondervinden van de nadelen. Dus: gewoon doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten