maandag 22 juni 2009

CLI meets NLP meets browser

Tijdens de laatste fase van mijn studie heb ik mij verdiept in natural language processing (NLP). Voor mijn afstudeerproject heb ik onderzocht hoe je tekst van mensen kon laten lezen door een computerprogramma. Het idee was dat de gebruiker zijn vragen in zou typen en de computer daar dan antwoorden op zou geven. Dit was nog voor de tijd dat het web gemeengoed was.

Kort daarna, toen ik net begon te werken, had ik een studiegenoot die nog een beetje verder studeerde. In een wereld waarin grafische user interfaces (GUIs) de nieuwe norm waren, onderzocht hij of command line interfaces (CLIs) niet efficienter waren. Ik vond toen al dat hij een goed punt had: voor veel taken en gebruikers is een GUI ideaal, maar voor sommige taken en gebruikers is een CLI toch beter. Ik start nog steeds regelmatig een terminal op om taken uit te voeren met UNIX-commando's.

Vandaag ontdekte ik Ubiquity van Mozilla Labs en vorige week zag ik Thymer. Beide tools laten zien hoe je in een webomgeving commando's kunt invoeren die veel op natuurlijke taal lijken. In beide gevallen kent het tool een paar simpele commando's en wordt achter de schermen de tekst rond de commando's geanalyseerd om parameters voor de commando's te achterhalen. Het resultaat is erg krachtig: je omzeilt pagina's vol invoervelden door het invoeren van een simpel zinnetje.

Ubiquity heeft nog twee extra voordelen. Ten eerste is het niet toepassingspecifiek, zoals Thymer, maar maakt het deel uit van de browser. Daarnaast is het er voor gebouwd is dat je er heel eenvoudig eigen commando's aan toe kunt voegen. Ik geloof niet dat Thymer bovenop Ubiquity is gebouwd, maar dat had wel heel goed gekund.

Ik krijg allemaal visioenen hoe deze technologie kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld Twitter, microformats en spraakherkenning en verwacht dat we hier nog wel meer van zullen horen.

3 opmerkingen:

 1. found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later

  Aromatherapy Training

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Very enlightening and beneficial to someone whose been out of the circuit for a long time.

  cheap clomid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. The aims of acne treatment are to prevent new spots forming, to improve on acne treatment already present, and to prevent scarrings.

  generic nolvadex

  BeantwoordenVerwijderen