zondag 13 september 2009

Too much love can kill you

Ik heb inmiddels al jaren een Windows Mobile telefoon. En het gekke is: ik ben nooit blij geweest met het OS. Maar er waren eigenlijk geen fatsoenlijke alternatieven.

Maar nu wel. De grote ommekeer kwam met de iPhone. Die liet in één klap alle concurrentie achter zich. Maar Apple hanteert zo'n akelig, prehistorisch licentiesysteem. En ik heb nu eenmaal de behoefte om zelf de baas te willen zijn over mijn spullen. Maar daar heb ik het al vaak genoeg over gehad. Nu even iets anders.

Het liefst zou ik mijn telefoon vervangen door een Palm Pre. Voor er smartphones kwamen die de PDA en de telefoon combineerden, heb ik jarenlang met veel plezier allerlei Palm PDA's versleten. Ze waren handig, simpel, en er was een ruim aanbod van allerlei aanvullende tooltjes.

Maar het is maar de vraag of de Pre ooit naar Nederland komt. Dus overweeg ik alternatieven. En daarbij is het mij opgevallen hoeveel alternatieven er inmiddels zijn. Zo heb je Android, WebOS, en Maemo. En dan beperkt ik me nog tot de Linux-varianten.

Ik ben een groot voorstander van keuze, maar is dit niet te veel van het goede? Want als ik mij niet sterk vergis zijn de verschillende platformen niet zo opgezet dat applicaties van het ene platform kunnen draaien op het andere. En het aanbod van aanvullende applicaties is volgens mij een belangrijke succesfactor van de iPhone en was zeker één van de redenen dat ik zo blij was met mijn Palm PDA's.

Hoeveel ruimte is er op de markt voor verschillende platformen? Ik denk twee, hooguit drie. De iPhone is voorlopig een gegeven en ik denk dat Microsoft ooit ook één van die posities zal innemen. Dus blijft er hooguit één plek open voor een derde.

Voorlopig heb ik de indruk dat Android de beste kansen maakt met de Android Market. En dat zou betekenen dat ik mijn wens van een Palm Pre beter zou kunnen laten varen en zou moeten kiezen voor een Android telefoon.

Nou ja, zo lang ik er nog mee kan bellen, zing ik het nog even uit met mijn bestaande telefoon. En zodra deze de geest geeft, is de wereld misschien al weer danig veranderd.

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat je hier een waar woord spreekt. Alleen weet ik niet zeker of MS voldoende massa heeft om een speler te blijven op de telecom markt. Aan de andere kant, Apple had tot de iPhone gewoon geen markt en is nu een major contender geworden. Ik ken veel mensen die erg blij zijn met hun Android-gebaseerde telefoon. Zo blij dat ik er niet eens mee mag spelen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En waar blijft de post over je nieuwe gadget?

    BeantwoordenVerwijderen