zaterdag 3 oktober 2009

Wat is de winst van Windows 7?

Vandaag ben ik er eindelijk aan toegekomen om Windows 7 uit te proberen. En wel Windows 7 Enterprise 90 Days Trial op VirtualBox onder Ubuntu. De installatie-ISO is 2,24 GB groot en leidt tot een virtuele harde schijf van 5,0 GB. Best fors allemaal, zeker als je bedenk dat er niet één applicatie is geïnstalleerd. Ter vergelijking: Windows XP met alle Office applicaties (incl. Projects en Visio) komt maar tot 3,0 GB. Aan de andere kant draait het op 512 MB RAM (zonder applicaties dus), wat me dan weer niet tegenviel.

De installatie was probleemloos. Alleen het geluid werkte niet, maar daar kan ik voor een test-drive wel mee leven. Meteen viel me de dubbeldikke taskbar op. Op deze taskbar staan drie icons die netjes blijven staan en een randje krijgen als je de applicatie start. Precies wat ik fijn vind. Een kleine wijziging, maar wel een prettige.

Ook viel me op dat Internet Explorer 8 standaard geïnstalleerd werd, met alle bijbehorende voorkeuren voor uit Microsoft-stal (Windows Live en Bing). Nu begrijp ik wel dat de uitspraak van de EU niet tot in de VS reikt, maar op deze manier is zo'n uitspraak wel erg makkelijk te omzeilen.

Verder lijkt het allemaal sprekend op Vista, met uitzondering van de vierseizoenen wallpaper en het ontbreken van voortdurende User Access Controll popups. Dus rijst de vraag: wat is de winst van Windows 7? Gelukkig helpt Microsoft ons met dit dilemma door een tabel te verstrekken die Windows XP, Vista en 7 met elkaar vergelijkt. Uit deze tabel blijkt dat XP helemaal niets was, Vista een slap aftreksel, en Windows 7 een geweldenaar.

Maar waarom wordt ik dan niet meteen blij bij het opstarten? Een gevoel dat ik wel heb als ik bijvoorbeeld verwachte features van GNOME3 bekijk. Zo op het eerste gezicht is Windows 7 een mengeling van XP en Vista, waarbij ze de voordelen van beide hebben weten te combineren. Op zich een prima aanpak, maar voor mijn gevoel toch wat mager als je bedenkt dat we bijna acht jaar verder zijn sinds XP het licht zag. Er zal onder de motorkap wel veel veranderd zijn, maar Windows 7 lijkt aan de oppervlakte toch verdacht veel op XP SP4.

2 opmerkingen:

  1. Misschien moet je even wat meer ervaring opdoen met Windows 7, ik gebruik het nu sinds de eerste beta en als je altijd Windows XP en Vista heb gedraaid merk je veel verschil, het is ongeveer even snel (misschien zelfs sneller) als XP en tja laten we het dan maar niet over Vista hebben, het ziet er inderdaad bijna hetzelfde uit als Vista maar het gebruikersgemak is veel groter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik fijn Led beamer full HD . voor de projecten van mijn zoon. Ik houd ervan om foto's te maken. Het is echt goed en gebruiksvriendelijk. Eenvoudig in gebruik en ook in het budget!

    BeantwoordenVerwijderen