vrijdag 22 januari 2010

Year of the 'Droid

Een paar maanden geleden vroeg ik mij af of al die verschillende 'Linux-based mobile platforms' elkaar niet de tent uit zouden concurreren. Inmiddels heeft Google dat probleem voor me opgelost: Android is 'King of the Hill'.

Niet alleen dat: Android heeft ook Windows Mobile een gevoelige knauw gegeven. Hoewel de iPhone nog steeds veruit de grootste is, laat Android de meeste groei zien. Sterker: van alle mobiele platforms is Android de enige die marktaandeel heeft gewonnen. (In Noord-Amerika tenminste... West-Europa blijft achter.)

Dus zou 2010 wel eens het jaar kunnen worden van Android vs iPhone kunnen worden. En waar gaat het dan om?
  • De iPhone onderscheidde zich met dual touch, maar inmiddels ondersteunt Android dat ook.
  • De iPhone heeft een mooi design, maar dat is inmiddels alweer een paar jaar oud, en alleen al Motorola denkt in 2010 zo'n 20 tot 30 nieuwe Android-modellen op de markt te gaan brengen. Dus gaat de consument voor dat ene, niet meer zo unieke, design, of gaat hij voor keuze?
  • De markt voor iPhone is nog altijd een factor 10 groter dan die voor Android. Maar is dat erg? Word ik er blijer van als ik uit 100 Twitter clients kan kiezen, in plaats van 10? Volgens mij zijn er in beide gevallen 5 goede kandidaten en is de rest bagger.
  • De Android Market kent ook zo zijn tekortkomingen. Maar die vallen in het niet bij de monopolistische praktijken van Apple. Dus ofwel Apple beseft dat ze geen monopolie meer hebben en kiest appelen voor zijn geld, of klanten kiezen voor hun vrijheid.
Was 2009 het jaar van Android, waarin het doorbrak, maar waarna de groei stagneerde? Of wordt 2010 het jaar van Android waarin het de iPhone naar de kroon gaat steken? Ik denk dat de keuze tussen een weelde aan verschillende modellen uiteindelijk de doorslag gaat geven. Over een jaar weten we het...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten