zondag 12 april 2015

FairPhone: de daad bij het woord

Sinds juni 2013 ben ik de trotse bezitter en tevreden gebruiker van een 'First Edition' FairPhone. Technisch geen hoogvlieger, maar uniek qua productie.
De laatste maanden begon de accuduur steeds verder af te nemen. Aanvankelijk redde ik het een dag op een volle accu, maar de laatste weken moest het apparaat meerdere keren per dag aan een snoertje. Het leeglopen verliep ook grillig: soms was de accu ineens leeg en als ik hem dan aan de lader legde, was hij binnen enkele minuten weer 100%.
Anderhalve week geleden hield mijn telefoon er ineens helemaal mee op. Hij ging gewoon uit en wilde niet meer aan. Toen ik hem wilde resetten door de batterij te verwijderen, bleek de telefoon al geopend doordat de accu bol en dubbel zo dik was geworden.
Gelukkig staat er met grote letter op de accus "This is your battery". In tegenstelling tot veel andere telefoons is er bij een FairPhone namelijk rekening mee gehouden dat onderdelen soms vervangen moeten worden.
Toen mijn FairPhone nieuw was, waren nog geen onderdelen voor te krijgen, maar inmiddels is dat sterk verbeterd. Een nieuwe accu blijkt nog geen twintig euro te kosten, maar eigenlijk vind ik dat een accu er niet zomaar mee op mag houden. En bij FairPhone zijn ze dat met me eens: na een eenvoudige melding bij de helpdesk (en wat vragen beantwoorden) werd mij zonder mankeren een vervangende accu toegestuurd.
Kortom: jammer dat de accu de geest gaf, maar uitstekende service toen dat alsnog gebeurde.
Als de FairPhone 2 uitkomt, doe ik weer mee!

2 opmerkingen:

  1. Ik zag laatst een foto van zo'n opgeblazen batterij, beetje als een pakje boterhamworst van vorige maand... Ik begreep dat dat wordt veroorzaakt door een batterij met teveel vermogen. Is dat ook jouw ervaring?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen idee. Volgens mij heb ik er ook niets raars mee gedaan. De accu was verder ook niet beschadigd (van een val o.i.d.).

      Verwijderen