zondag 12 april 2015

Mijn eerste computer

Mijn eerste computer kreeg ik zo'n 35 jaar geleden. Rond de jaarwisseling van 1980/1981 om precies te zijn. En was ook niet zomaar een computer, maar een heuse supercomputer! Met wel 3 hele bits!
Ahum.
Uitgevonden door Willie Wortel:
Het was een bouwpakket uit de Donald Duck, waarvan je de onderdelen uit vier nummers bij elkaar moest sparen. Volgens mij was het daarmee het meest uitgebreide knutselwerk wat ik ken uit het Vrolijke Weekblad.
Het schoot me een paar weken geleden ineens weer te binnen. Geweldig vond ik het, omdat je de interne werking tijdens het bouwen kon zien, maar als het af was niet meer. Dan leek het alsof er echt iets in geprogrammeerd was.
Pas jaren later (rond 1985, denk ik) kreeg ik toegang tot een echte computer (een Commodore 64) en vond ik in de bibliotheek boekjes waarin werd uitgelegd hoe zo'n  ding werkte en hoe je kon programmeren (in BASIC).
Die boekjes waren achteraf gezien te infantiel voor woorden (kleine wezentjes in de computer voerden de verschillende taken uit: ze haalden gegevens op en hielden bordjes omhoog met het resultaat), maar ik zou het geweldig vinden om ze nog eens te kunnen herlezen. Helaas heb ik ze later nooit meer terug gezien...

1 opmerking:

  1. Ik zou die uit nostalgie nog eens willen maken. Was de bouwplaat maar ergens te vinden!

    BeantwoordenVerwijderen